Wykonanie badania USG może zlecić lekarz każdej specjalizacji ale najczęściej lekarz rodzinny, specjalista chorób wewnętrznych, ginekolog-położnik, urolog czy gastrolog.
Pacjent zjawiając się w gabinecie musi być na czczo. Oznacza to, że powinien wstrzymywać się od jedzenia przez co najmniej 6 godzin przed USG. To ważne, ponieważ zalegająca treść pokarmowa utrudnia badanie. Przed badaniem nie powinno się żuć gumy, palić papierosów i pić żadnych płynów poza wodą niegazowaną. Na dzień przed badaniem dieta powinna być lekkostrawna, pozbawiona pokarmów wzdymających, by uniknąć nadprodukcji gazów, które stanowią przeszkodę dla ultradźwięków. Wspomagająco można przyjmować preparaty na wzdęcia, które usuną powietrze z przewodu pokarmowego. Jeżeli czeka nas USG układu moczowego, na 2 godziny przed badaniem należy wypić kilka szklanek wody i nie oddawać moczu. O szczegóły warto dopytać podczas rejestracji do badania.